2010. szeptember 20., hétfő

Moziünnep

Évek óta szeptember közepén olcsóbban lehet megnézni a mozifilmeket. Ilyenkor legalább egyszer el is megyek. Mivel ritkán járok moziba, jól esik a nagy vászon árnyékában elvarázsolódni. A hétvégén kétszer is megtörtént velem. Hogy egész pontosan fogalmazzak, ma minden illúzióm szertefoszlott a mozival kapcsolatban. Ennyire színvonaltalan filmet rég láttam. Hétmérföldre szóló unalom volt. Az a kategória, amikor megveszem a kínában gyártott olcsó tollat és akár még aznap tönkre is megy. Felejthető.
A közérzetemre az is rányomta a bélyeget, hogy a város egyik nagy multiplex mozijának "bejárata" előtt kb. 200-an vártuk, hogy a 14 terem vmelyikébe- mint teheneket a karámba- betereljenek bennünket és a szintén kedvezményes áron megvásárolt pattogatott kukival és a fél literes üdítővel a megfelelő vetítőterembe.
Az, hogy nem tudtuk elolvasni, hová szól a jegyünk, mellékes volt. Ilyen olcsón multiplex-ben mozizni nincs minden nap lehetőség, örülni kell! Teljes sötétség volt a teremben, a papíron korábban megfejteni vélt  elmosódott ülőhelyünket kábé megcéloztuk. Leültünk, elhelyezkedtünk. Ráléptek a lábamra, de nem fájt.  Aztán fel kellett állni, mert mégsem ide szólt a jegyünk. Próbáltuk kisillabizálni a sort a jegyen, de nem sikerült. Végül az egyik sor legszélére merészkedtünk, hátha itt lehet ülnünk. Lehetett. A film még el sem kezdődött ( 10 perc reklám), amikor hátrafordult az előttem ülő hölgy, hogy legyek szíves ne rugdossam a székét., jó? Mindezt tegező viszonyban. Nagyon kedvesen válaszoltam, hogy rendben, bár nemigen értettem mire céloz. Egyszer véletlenül hozzáért a cipőm orra a széktámlához. Jelzem, az enyémhez is hozzáért a mögöttem ülőé többször is,mégsem tettem szóvá.
A hab a tortán az volt, hogy ennyi trágár beszéd talán egyetlen akciófilmben sincs. A címben sugallt szerelemből semmit nem érzékeltünk. A kutyám szemében több érzelmet látok, mint a szereplők tekintetében.  Romantikusnak semmiképp,  vígjáték helyett is inkább paródiának nevezném az alkotást. Kellett nekem habzsolni a moziélményt!  Egy időre megfeküdte a gyomrom. De elhatároztam, hogy multi moziba egyhamar nem megyek.
Jó nekem a Toldi mozi kopottas bája! Meg is nézem, milyen filmeket játszanak ott...